Суд повернув державі «ТЕЦ-2 Есхар», яка належала Павлу Фуксу

За рішенням суду приватна компанія має повернути державі передану їй понад 10 років тому у концесію “Теплоелектроцентраль-2 “Есхар” у Харківської області. Концесійний договір було розірвано, зокрема, через те, що приватник зірвав опалювальний сезон 2022-2023 у смт Есхар Чугуївського району Харківщіни.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласні прокуратурі.

Концесійний договір щодо “ТЕЦ-2 Есхар” строком на 49 років було укладено між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та ТОВ  у квітні 2012 року. Як дізнався Харків Times з Єдиного реєстру судових рішень, новим власником підприємства стало товариство з обмеженою відповідальністю “ДВ Нафтогазовидобувна компанія”.

За інформацією слідства, концесіонер неодноразово порушив умови договору. Зокрема, не сплачував своєчасно концесійні платежі та страхування об’єкту концесії, а також не забезпечував підприємство вугіллям.

Крім того, концесіонер заборгував понад 126 млн грн за природний газ ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» і понад 40 млн грн ГРМ АТ «Харківгаз» за послугу розподілу природного газу тощо.

“Результатом такого недбалого ставлення став зрив опалювального сезону 2022-2023 у смт Есхар Чугуївського району Харківської області із кількістю населення понад 5 тис. осіб, оскільки підприємство здійснює комбіноване виробництво теплової та електричної енергії, і на теперішній час є єдиним та безальтернативним постачальником тепла споживачам.”, – розповіли у прокуратурі.

Під час судового розгляду слідчі довели, що допущені концесіонером чисельні порушення протирічать договору, за яким передача держмайна у приватні руки відбулася з метою модернізації інфраструктури та підвищення якості послуг.

Рішення про розірвання концесійного договору щодо “ТЕЦ-2 Есхар” виніс Господарський суд Харківської області. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

За інформацією видання Українська енергетика, Павло Фукс викупив ТЕЦ-2 “Есхар” у ексзаступника голови Мінпаливенерго та народного депутата Юлія Іоффе.

Президент України Володимир Зеленський у червні 2021 року указом затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо запровадження персональних санкцій, зокрема, і проти Павла Фукса.

Довідково:

Теплова потужність ТЕЦ становить 230 Гкал-год. ТЕЦ працює на вугіллі марок “АШ” та “П”, а також природному газі.

“ДВ Нафтогазодобувна компанія”, до складу якої входить філія “Шахтоуправління з видобутку та збагачення вугілля” та філія ТЕЦ-2 “Есхар”, належить сейшельській Lattére business Corp та білізській Ko-Investments ltd.

Як повідомляв Харків Times, СБУ викрила харківського бізнесмена Павла Фукса, який наразі перебуває під санкціями РНБО, на масштабних фінансових махінаціях та систематичному ухиленні від сплати податків.  З 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн.